Sejarah Permainan Tradisional Congklak

be76a-kumpulansejarah-sejarahpermainantraditionalcongklak

Congklak adalah suatu permainan tradisional Melayu yang dikenal dengan berbagai macam nama di seluruh Indonesia. Biasanya dalam permainan, sejenis cangkang kerang digunakan sebagai biji congklak dan jika tidak ada, kadangkala digunakan juga biji-bijian dari tumbuh-tumbuhan.

Congklak yang dipercayai berasal dari dunia Afrika atau Arab, bergantung kepada teori mana yang anda percayai. Bagaimanapun, bukti tertua yang dijumpai oleh cari gali purba yang dibiayai oleh Persatuan National Geographic menjumpai kepingan batu kapur yang mempunyai dua liang selari bertarikh semenjak 5000 hingga 7000 SM di masa kini Jordan.

Dari Timur Tengah, permainan ini tersebar ke Afrika. Congklak tersebar ke Asia melalui pedagang-pedagang Arab.

Di Asia Tenggara, congklak mungkin berkembang dari Melaka memandangkan negeri ini merupakan pusat perdagangan pada waktu dahulu. Nama “congkak” dipercayai berasal dari perkataan Bahasa Melayu “conglak” yang bermaksud pengiraan mental. Selain orang Melayu, keturunan peranakan India dan Baba Melaka turut meminati permainan Congkak.

Kanak-kanak di Kepulauan Caribbean juga bermain congklak. Congklak dipercayai sampai ke sana melalui perdagangan hamba. Di sana, congkak dikenali sebagai warri atau awari. Di Indonesia, congklak dikenali dengan nama congklak, di Filipina, sungka.

Pada zaman dahulu, golongan istana bermain congklak dengan menggunakan papan congklak yang berukir mewah, sementara di kalangan rakyat jelata, ia sekadar dimainkan dengan mengorek lubang di dalam tanah. Pada hari ini, congklak dimainkan di seluruh dunia.

Congklak begitu popular dan diminati sehingga peminat-peminatnya menciptakan berbagai laman web di internet. Dalam laman-laman web ini disenaraikan berbagai maklumat tentang congkkak dalam budaya dan bangsa di seluruh dunia. Terdapat juga permainan congklak dalam talian.

Asas Permainan

Permainan congklak melibatkan pengiraan. Mereka yang cekap mencongak mempunyai kelebihan mengumpul mata dan seterusnya memenangi permainan.

Dalam permainan congklak, terdapat dua bahan yaitu papan congklak dan buah congklak. Papan congklak berbentuk sampan dan boleh diperbuat daripada berbagai jenis kayu dan terdapat lima atau tujuh lubang sebaris yang dikenali sebagai ‘kampung’ dan di kedua-dua hujungnya terdapat lubang ibu yang dikenali sebagai ‘rumah’. Panjang papan congklak tujuh lubang biasanya sekitar 80 cm dan lebanya 18 cm.

Sedang bermain Congklak (https://evenhuntersolahraga.blogspot.co.id)

Dua orang pemain diperlukan dan berkedudukan mengadap satu sama lain. Untuk memulakan permainan, biji getah atau guli akan diisikan dalam setiap kampung dengan sama banyak dan rumah dibiarkan kosong.

Dalam permainan ini, pemain akan memulakannya dengan serentak. Mereka akan mengambil buah congkak dan dimasukkan secara satu persatu buah congkak ke dalam setiap ‘kampung’ menuju ke rumah masing-masing menurut arah pusingan jam, sehingga salah seorang berhenti di lubang yang kosong dan dianggap mati. ‘Rumah’ kepunyaan sendiri terletak di lubang hujung sebelah kiri pemain. Pemain yang seorang lagi akan terus berjalan sehingga dia berhenti di lubang yang kosong. Dan selepas itu setiap pemain akan bergilir berjalan sehingga buahnya mati. Setiap pemain akan meneruskan permainan sehingga kehabisan buah congkak, dan pemain akan mengisi lubang dengan buah yang terdapat dalam lubang ibu. Pemain yang tidak cukup buah akan ditutup lubangnya, dan pemain yang menang dalam giliran sebelumnya akan memulakan permainan. Ini akan diulang sehingga salah seorang pemain tidak cukup buah bagi mengisi satu lubang sekalipun dan dianggap kalah, atau apabila kedua-dua pemain sudah bosan.

Sekiranya pemain telah membuat satu pusingan, iaitu melepasi lubang ibu dan kembali ke lubang sebelah pemain, ia boleh mengambil buah di sebelah lubang bertentangan sekiranya ia mati di sebelah sendiri. Ini dikenali sebagai “tembak”.

Peraturan Permainan

Berikut merupakan peraturan permainan congkak yang paling biasa:

  1. Dua orang pemain duduk berhadapan menghadap papan congklak, dimulakan dengan kedua-dua pemain serentak mencapai buah di kampung masing-masing dan memasukkan buah satu demi satu di dalam lubang kampung dengan pergerakan dari kanan ke kiri hingga ke rumah dan kampung lawan.
  2. Gerakan diteruskan hingga buah yang terakhir pada tangan dimasukkan dalam kampung kosong di kawasan sendiri atau lawan dan pemain hendaklah berhenti, sekiranya buah itu jatuh atau mati di kampung sendiri. Pemain itu boleh menembak kampung lawan yang setentang dengan kampungnya iaitu mengaut kesemua buah (jika ada) di dalam kampung tersebut, hanya selepas membuat satu pusingan.
  3. Pihak lawan mengambil giliran meneruskan permainan hingga buahnya mati. Sekiranya buah terakhir jatuh di dalam rumah sendiri, pemain boleh meneruskan permainan dengan mengambil buah yang masih banyak di mana-mana kampung sendiri. Sekiranya buah terakhir jatuh di kampung kosong pihak lawan, maka permainan itu mati di situ sahaja dan pihak lawan boleh memulakan permainan seterusnya hingga mati.
  4. Sekiranya tidak terdapat sebarang buah di kampung pemain sungguhpun giliran berada dipihaknya, maka giliran untuk menggerakkan buah akan berpindah kepada pihak lawan.
  5. Setelah tamat pusingan pertama, setiap pemain mengisi semula kampung dengan buah congkak dan jika ada kampung yang tidak cukup buah, ia dianggap ‘terbakar’. Kampung ini tidak boleh diisi apabila bermain pada pusingan yang kedua, ketiga dan seterusnya hingga pihak lawan mengaku kalah.

Di akhir permainan, buah congklak dikira dari rumah masing-masing. Pemenang adalah yang memiliki buah congklak terbanyak. Sekiranya jumlah buah congklak sama banyak, maka pemain dengan jumlah kampung terbakar terbanyak dikira kalah.

Sumber: Kumpulansejarah

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Sejarah Permainan Tradisional Kelereng (Gundu)

Mon Dec 2 , 2013
Kelereng, Neker (Gundu) Siapa sih yang gak kenal dengan permainan kelereng ? Buat kalian yang gak kenal atau gak pernah bermain kelereng bisa jadi kehidupan masa kecil anda kurang bahagia. Hampir seluruh anak di Indonesia menyukai permainan kelereng termasuk admin sendiri. Di setiap daerah di Negeri ini kelereng memiliki nama […]